Hívjon minket: +36 68 512-262

Orosháza

Az alföldi településekhez hasonlóan Orosháza sem dicsekedhet évezredes folyamatos múlttal, hiszen a török és a tatár pusztítás e környéket sem kímélte meg a többszöri elnéptelenedéstől, ám az elmúlt két és fél évszázad története így is elég különleges.

Maga az alapítás sem mindennapi: a Tolna megyei Zombán élő evangélikusok hitüket féltve kerekedtek fel, hogy az Alföldön kezdjenek új életet. Horváth András lelkész és Dénes Sándor tanító vezetésével érkezett az előőrs 1744 őszén, hogy előkészítsék a családok tavaszi érkezését. A kis protestáns közösség folyamatosan növekedett, köszönhetően a dolgos alapítóknak és utódaiknak. Hosszú ideig a mezőgazdaság határozta meg az orosháziak mindennapjait, majd a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar is teret nyert, végül a huszadik század második felében az üveg-, a kazán- és a gépipar révén mára nem csak Békés megye, hanem az ország meghatározó városává vált Orosháza. A város természetesen kulturális területen is az élen jár, hiszen mindvégig nagy hangsúlyt helyeztek a hitre és az oktatásra: neves írók, képzőművészek, sportolók, történészek születtek és éltek itt.

A gazdag történelmi és kulturális örökséget jól szemléltetik a város nevezetességei: Gyopárosfürdő, a Kiscsákón található Geist-kastély, az evangélikus templom, a Szántó Kovács János Múzeum, a Darvas József irodalmi emlékház, az országosan egyedülálló kútmúzeum, számos köztéri alkotás, köztük a legendás Kossuth-szobor, melyet az elsők közt állítottak az országban.

Orosháza Főtér A város legújabb ékköve a főtér, mely a korábban szebb napokat látott Alföld szálló helyén épült meg milliárdos beruházás keretében.

Itt tekinthető meg az a műalkotás, melyet a város új szimbólumaként emlegetnek: Kovács Júlia és Szilágyi András ötméteres üveg vadkörtefája ugyanis része az orosházi legendáriumnak: a már említett lutheránus telepesek ugyanis egy hatalmas körtefára bukkantak érkezésükkor, s köré kezdték el építeni a településüket. A szobor anyaga sem véletlen: az üveg arra utal, hogy a modern Orosháza kialakulásánál az üvegipar rendkívül fontos szerepet játszott.

Mindezek mellett természeti értékekben is gazdag a város és környéke Gyopárosfürdőn túl is, például mindössze 10-15 kilométerre található innen az európai hírű kardoskúti természetvédelmi terület, de sok más látnivaló miatt is érdemes felkerekedni egy autós, kerékpáros, esetleg gyalogtúrára bármely irányba.

Az orosházi gasztronómia messze földön híres, mindez a helyi éttermek kínálatában is megmutatkozik, a helyi vendéglátóhelyek sokasága mind az ínyenceket, mind a hagyományos ízeket kedvelőket, mind a futtában néhány falatot elfogyasztani kívánókat képes kiszolgálni.

A kereskedelmi infrastruktúra is kiemelkedőnek mondható, hiszen a város szívében különböző szaküzletek, illetve a főként őstermelők termékeit kínáló vásárcsarnok üzemel, de megtalálhatók a legjelentősebb kereskedelmi láncok helyi hiper- és szupermarket áruházai is.

Orosháza képekben

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!